Tap for menu
Go
Trivium

MATT HEAFYí¢ä‰å䋢S RANDOM SELECTION OF HIS PREFERRED í¢ä‰åñA-Hí¢ä‰å䋢S OF THIS YEARí¢ä‰åŒ THAT HE FEELS WERE WORTH JAMMING OUT TOí¢ä‰åŒ_

Posted on December 15, 2011

TRIVIUM‘s Matt Heafy has written a blog with his ‘random selection of my preferred “a-h’s of this year”’ that he feels ‘were worth jamming out to’. Check out who made his sort of list thingy, below:


c. Arcade Fire – The Suburbs (Deluxe Edition)

Although The Suburbs was released in 2010, the Deluxe came out this year.The Suburbs (and Mumford And Sons’ Sigh No More) were the albums I listened to each day on the drive to the studio while tracking In Waves. The song writing is impeccable, the lyrics are heartfelt and gripping. I didn’t “get” this band until I saw an international live performance of theirs – to put it in the terms I described it exactly to a friend after seeing it: “It was like the energy of Slipknot… and the amount of people (roughly)… but of a completely different musical universe.” The band members are all multi-instrumentalists, trading off on specific-instrumental duties, but utilize instrumentation differently than the typical musical sense. They’ll use violin “noise” as textures – it feels like they just do what they feel like doing, when they feel like it. It doesn’t stick to rules or genres or anything – it’s uniquely a sound of their own.

h. Machine Head – Unto The Locust

The world was definitely anxiously holding their breaths in anticipation for what would follow The Blackening. I’ve had a long musical-listening history with Machine Head (and a long-time friendship): MH was the first Metal band Iever saw live; the third band I’ve ever toured with; a band, with whom we toured together – drawing upwards of 6-8,000 people in the U.K. The Burning Red and Through The Ashes Of Empires are without a doubt, two albums that helped make me the musician I am today, and with Unto The Locust – Machine Head has again changed the game.

With the new album, MH does things that I didn’t expect would happen: a whole new melodic sensibility and level of catchiness I haven’t heard yet, utilizing different playing approaches (like Black Metal/tremolo-picking), and the song “Darkness Within” in general. The first time Robb played that song for me, my jaw actually dropped. Locust still feels incredibly Machine Head, but delves into uncharted territory previously unheard in their music.

a. Times Of Grace – The Hymn Of A Broken Man

See: http://matthewkiichiheafy.tumblr.com/post/14183854770/the-hymn-of-a-broken-man

f. Rise To Remain – City Of Vultures

It is still hard to grasp the fact that there are bands out there that are influenced by the band I am in. I’ve known the Rise guys for years – and have had the honor to be able to watch them grow as people, musicians, a band – they’re truly coming into their own. Austin’s voice live gives me chills – his vocals have come such a long way since his early demo days that it’s an insane rate of growth. Their new album isn’t quite out yet in the USA (it is in Europe), but let me tell you – it is an amazing preview as to what this band will become in the years to come.

The musicality is fantastic, Ben should of existed in an 80’s-shred band like Racer X (Hell – he can keep up with those dudes easy, I’m sure), Pat is a drummer capable of anything technically – but hearing him lay back into simplicity when it calls for it, really creates an impact. The songs are really something special – heavy, catchy; very now. These guys are the future of metal – and City is a fantastic promise of great things to come.

g. Rammstein – Made In Germany (Special Edition)

Rammstein is one of my top favorite bands in the world. This band is the entire package. Their creativity does not stop at music; it delves into heavy visual art: intense, performance-art style live shows; music videos that break all boundaries of what a music video is supposed to look like; the only massively internationally popular band that sings almost completely in German. Rammstein does it the way they want. They are creativity defined.

I feel bad using a greatest hits… but hey – if you haven’t gotten into this masterpiece of a band, this may be the perfect start. Their songs and style are uniquely their own; unmistakably – when you hear a Rammstein track – you know it’s them. Just get into ‘em.

b. Mercenary – Metamorphosis

See: http://matthewkiichiheafy.tumblr.com/post/14183894591/metamorphosis

f. Bon Iver – Bon Iver

If I had to describe this album in one word, it would be: beautiful. Musically, its it’s own thing. Instruments are used musically and texturally alike; at times, the song structure is its own style of structure – not traditional at all; I judge a good album on whether or not it makes me see a visual setting while listening to it – this is like an auditory soundtrack to a nature-scene. A mixture of all sorts of genres and instruments and textures – this album is breath-taking. It feels heavy, sad and uplifting all at once. It can feel hopeful and woeful simultaneously. Truly beautiful.

d. In Flames – Sounds Of A Playground Fading

See: http://matthewkiichiheafy.tumblr.com/post/13549095627/reroute-to-2112-gothenburg-sweden-touring-in

In Flames is a band, without whom – I would not exist in Trivium. In Flames has always been an impossibly vital band to the inspiration to be creative for me. Throughout their existence, they have created different sounds and genres within themselves – with Sounds, they’ve again paved way for something new for them. The catchiness of the songs, the feeling you get from the lyrics, the utilization of a mixture of their old Gothenburg roots and their layered-electronic-dimensional soundscapes really make something unique on this album. Watching 8,000-plus people in Gothenburg, Sweden singing their hearts out to every song from this album gave me goosebumps.

e. Dream Theater – A Dramatic Turn Of Events

Dream Theater is the only band in the world like itself. They’ve created their legacy by consisting of some of the greatest musicians in the world, who all can actually write incredible songs. When one strives to hit the level of playing that DT is capable of, typically – song-writing takes a distant back-seat. Dream Theater does not settle for this fate: from their inception, they’ve been not only capable of some of the most mind-blowing musical ability seen in an actual band, but they do it tastefully and within some really amazing songs.

With their new album, Dream Theater has captured (and topped) the magic ofImages, with a spin of what they’ve been doing in the later albums. I spent my school years coming home and watching Metropolis Pt.2 daily; I have John Petrucci’s Rock Discipline memorized and use it every single show as my warm up before performing with Trivium. I was privileged enough to be able to tour with the band, and I learned more musically on that tour than any tour I’ve done in my almost 13 years of being in Trivium.

The new album has everything anyone who has ever loved Dream Theater could ever want. It is one of their finest works with some of the greatest songs they’ve ever composed (and the musicality… well – it’s so damn good, it makes you wanna quit guitar/keys/singing/drums/bass).

h. Fleet Foxes – Helplessness Blues

Fleet Foxes has opened my brain and heart up to a new love for a new sound of music. Before Fleet Foxes, I never really knew this style of music (I’ll spare them from me trying to “label” the style), but lemme tell you – it’s something really uniquely their own. It pulls from things of the past, present and future. The song are incredible, the music really puts you somewhere nature-y.

Every album by this band is fantastic – their musicality and ability in their instruments is intense. This style of playing isn’t easy – this level of harmonic-intelligence of how to blend so many vocals, so many instruments into the fantastic arrangements that they do is something special.

This album makes me feel good, it’s an album worth living and loving during.

You should check out the full blog post as Matt has penned a brilliant intro and outro – check it out by clicking this link.

You can also see where TRIVIUM’s new album ‘In Waves’ came in our Roadrunner Top Albums of 2011 fan poll by pointing your mouse in this direction.

Subscribe

Enter your email to subscribe to our regular newsletter & new music alerts

Submit

By submitting my information, I agree to receive personalized updates and marketing messages about Roadrunner Records, based on my information, interests, activities, website visits and device data and in accordance with the Privacy Policy. I understand that I can opt-out at any time by emailing privacypolicy@wmg.com.