Tap for menu
Go
Dana Dentata

ALTER BRIDGE // ALTER BRIDGE RETURN WITH LONG-AWAITED NEW DISC, í¢ä‰åìFORTRESSí¢ä‰å䋢

Posted on July 24, 2013

International rock juggernauts, ALTER BRIDGE are set to release their long-awaited fourth studio album, ‘Fortress’ on 30th September.

Three years have passed since the critically lauded ‘ABIII’ crashed into the Top 10 of the UK Album Chart, and now Myles Kennedy (vocals/guitar), Mark Tremonti (guitar/vocals), Brian Marshall (bass), and Scott Phillips (drums) return with a new collection of songs to cement their place at the top.

‘Fortress’ was recorded and produced by long-time ALTER BRIDGE producer Michael ‘Elvis’ Baskette (Stone Temple Pilots, Incubus, Trivium) at his studio in the band’s native Florida.

From the opening acoustic guitar on ‘Cry Of Achilles’ through the other 12 songs on ‘Fortress’, it is clear ALTER BRIDGE are back to underline their status as one of contemporary hard rock’s breakthrough bands. The four piece showcase some of their heaviest material ever in tracks like ‘Bleed It Dry’ and ‘Farther Than The Sun’, but also reprise their signature, softer side with songs like ‘All Ends Well’ and the epic title track ‘Fortress’. ‘Fortress’ is 13 tracks of unapologetic, searing hard rock that ALTER BRIDGE has come to be synonymous with.

“When we started pre-production on this album, we pushed ourselves harder and further than we ever have previously in order to make the most out of every individual arrangement. We wanted this album to be our most unpredictable and exciting one yet. From the early feedback we have received, it looks like we have achieved what we set out to do,” comments Tremonti.

ALTER BRIDGE kick off a fresh round of touring with a special one-off show at Orlando, Florida’s House of Blues on 4th October. The gig will be their only US show of 2013. The band then head to Europe where they will embark on an extensive headline tour through October/November, with special guests Shinedown and Halestorm. The UK leg includes a triumphant return to London’s Wembley Arena, a venue they sold out on ‘ABIII’ and documented with the CD/DVD, ‘Alter Bridge Live At Wembley’.

The UK arena dates are as follows:

Wed 16th Oct – NOTTINGHAM Arena
Thu 17th Oct – BIRMINGHAM NIA
Fri 18th Oct – LONDON Wembley Arena
Sun 20th Oct – CARDIFF Motorpoint Arena
Mon 21st Oct – GLASGOW Hydro
Tue 22nd Oct – MANCHESTER Arena

Tickets are on sale now, with some dates almost sold out, so hurry to get yours now from box offices, all usual ticket agents and online at www.livenation.co.uk.

ALTER BRIDGE burst onto the music scene in 2004 with the release of their gold-selling debut, One Day Remains. In 2007, the band released ‘Blackbird’, the album that established the band’s profile worldwide. The epic solo in the title track was voted “Greatest Guitar Solo Of All Time” by the UK’s Guitarist Magazine. ABIII was released in 2010 and the single ‘Isolation’ gave the band their first #1 radio single in the USA. When ALTER BRIDGE is on hiatus, singer Myles Kennedy can be found fronting Slash’s band, Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators. Guitarist Mark Tremonti recently released his first solo project, All I Was that saw Wolfgang Van Halen playing bass with Mark’s band on the road. Scott Phillips formed Projected with John Connolly and Vinnie Hornsby of Sevendust and released their debut in 2012.

Subscribe

Enter your email to subscribe to our regular newsletter & new music alerts

Submit

By submitting my information, I agree to receive personalized updates and marketing messages about Roadrunner Records, based on my information, interests, activities, website visits and device data and in accordance with the Privacy Policy. I understand that I can opt-out at any time by emailing privacypolicy@wmg.com.